Menu

Τι αλλάζει το 2017 σε σχέση με την συλλογή αποδείξεων και το αφορολόγητο;

 

Όλοι έχουμε ακούσει για τις αλλαγές από 01/01/2017 σχετικά με την φορολογική μας δήλωση , το ποσό των δαπανών που θα χρειαστούμε καθώς και τον τρόπο που θα χτίσουμε το αφορολόγητο μας. 

Έτσι λοιπόν από 01/01/2017 για τους μισθωτούς, συνταξιούχους ή αγρότες όλες οι δαπάνες για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα απαιτείται η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους.

 Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής νοούνται τα ακόλουθα:

α. οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω καρτών (χρεωστικών ή/και πιστωτικών/ προπληρωμένων),

β. οι πληρωμές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) κ.λπ.

Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα; 

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να συλλέγουν/ προσκομίζουν αποδείξεις ίσης αξίας:

 Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω

 ‘Ατομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

 Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

 Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

 Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό

 Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων

 Μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους

 Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους

 Δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

 Υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία

 Βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών)

Για τους φορολογούμενους που αναφέρονται παραπάνω, απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύµφωνα µε την κλίµακα της προηγούμενης περίπτωσης.

Ποιες συναλλαγές περιλαμβάνονται και ποιές συναλλαγές εξαιρούνται από το κτίσιμο του αφορολόγητου;

Στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, πχ.

Αγαθά διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά και  καπνός, ένδυση και υπόδηση, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων, επικοινωνίες, εκπαίδευση, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια. 

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την χρήση κάρτας με άτοκες δόσεις, θα υπολογίζονται μόνο οι δόσεις οι οποίες έχουν ωριμάσει μέσα σε ένα οικονομικό έτος. (πχ, εάν ένας πελάτης αγοράσει μια ηλεκτρονική συσκευή αξίας 600 € σε 6 άτοκες δόσεις, και μέσα στο έτος χρεωθούν οι 3 πρώτες δόσεις, τότε θα υπολογιστεί στο αφορολόγητο το ποσό των δόσεων αυτών δηλ. 300 € . Οι επόμενες 3 δόσεις θα μετρήσουν στο έμμεσο αφορολόγητο της επόμενης χρονιάς).

Εξαιρέσεις

Οι ιατρικές δαπάνες, για να τύχουν της ειδικής έκπτωσης φόρου 10% (ανώτατη έκπτωση φόρου € 3 000) θα πρέπει αφενός να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος, και αφετέρου να έχουν πραγματοποιηθεί µε τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. 

Διευκρινίζεται ακόμη, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές. Τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων κτλ.

Τι θα συμβεί αν δεν καλυφθεί το ποσό για το κτίσιμο του αφορολόγητου;

Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο ποσό, ο φόρος προσαυξάνεται με το ποσο που μας λείπει επί 22%. 

Τα μέτρα αφορούν το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα;

Αφορούν το δηλωθέν ατομικό εισόδημα. Σε ένα ζευγάρι που εργάζονται και οι δυο, θα πρέπει να χτισθεί το αφορολόγητο ατομικά, από το κάθε μέλος ξεχωριστά. Περίπτωση όμως που ένας απ τους συζύγους υπερβεί το ποσό δαπανών που χρειάζεται , το πλεονάζον μπορεί να προστεθεί στον άλλο σύζυγο εφόσον χρειάζεται. 

Υπάρχει όριο ποσού για συναλλαγές;

Συναλλαγές συνολικής αξίας 500€ και άνω, για αγαθά ή υπηρεσίες, θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με χρήση μέσων ηλεκτρονικής συναλλαγής. 

Νικολαίδου Εύη

Tο όνομα μου είναι Νικολαίδου Εύη και αποφοίτησα απο το οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου του Sheffield το 2003.
Έκτοτε εργάζομαι στον τομέα των λογιστικών-φοροτεχνικών και διατηρώ λογιστικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Website: www.facebook.com/nikolaidouefi/
back to top