Menu

Γένια & tattoos! Το πρότυπο του σήμερα;

Πως φτάσαμε στο σημείο η μόδα να έχει επιβάλει στους άνδρες τη τάση μούσι – τατουάζ και λέιζερ αποτρίχωση ? 
 

 Σε περίπτωση που αυτή η απορία τριγύριζε τα τελευταία χρόνια το μυαλό σας,  απαντούμε σ αυτήν :  Η μόδα καθοδηγήθηκε από τη Δαρβίνεια θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής των ειδών. Η θεωρία θέλει τα είδη με τα πιο σπάνια χαρακτηριστικά να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων. 

 

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Evolution and Human Behavior», διαπιστώθηκε πως τα αρσενικά πρωτεύοντα θηλαστικά που ζουν σε μεγάλες, πολυεπίπεδες κοινωνίες χρησιμοποιούν επιδεικτικούς και εμφανείς δείκτες για να σηματοδοτήσουν την «ταυτότητα, την τάξη, την κυριαρχία ή την ελκυστικότητά τους» στα θηλυκά. Η έρευνα έγινε πάνω σε 154 είδη πιθήκων για να δουν πώς χρησιμοποιούν τα σωματικά τους «στολίδια» και «διακριτικά» ώστε να ξεχωρίσουν. 

 

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, με τα γένια και τα τατουάζ να λειτουργούν ως τα διακριτικά που χρησιμοποιούν οι άντρες για να ανταγωνιστούν μεταξύ τους ώστε να τραβήξουν την προσοχή. Όσο πιο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός και όσο πιο μεγάλη η πίστα που προσφέρει ευκαιρίες για τη δημιουργία ρομαντικών σχέσεων (και όλοι ξέρουμε πως το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κάνει αυτή την πίστα μεγαλύτερη από ποτέ), τόσο πιο επιδεικτικοί τείνουν να γίνονται οι άντρες, με βοήθεια από τα μουστάκια τους και τα διάφορα τατουάζ  που κουβαλάνε πάνω τους. Αυτά τα δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά μάλλον ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχίας στην αναζήτηση ενός συντρόφου.  

 

Σε μεγάλες ομάδες, όπου το άτομο περιτριγυρίζεται από αγνώστους, χρειάζεται ένα γρήγορο, αξιόπιστο εργαλείο που θα αξιολογεί την δύναμη και την ποιότητα του άλλου, και εδώ είναι που κάνουν την εμφάνισή τους τα περίτεχνα στολίδια. Στην περίπτωση των ανθρώπων, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επίσης φαινοτυπικές επεκτάσεις όπως η διακόσμηση του σώματος, τα κοσμήματα και τα αντικείμενα γοήτρου». 

 

Το στιλιστικό κίνημα των «hipsters» εκτόξευσε αυτή την τάση μας για «στολισμό» σε νέα επίπεδα, κυρίως στο θέμα της γενειάδας και των τατουάζ. Μια έρευνα του 2010 από το Pew Research Center ανακάλυψε πως σχεδόν 4 στους 10 millennials (όπως ονομάστηκε η νέα γενιά που καλύπτει τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1980-2000) έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ και σχεδόν 1 στους 4 έχει ένα piercing σε άλλο σημείο του σώματός του εκτός από το αυτί. Το να ξεχωρίζεις, δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλές, κάτι το οποίο εξηγεί την πρόσφατη τάση στην αντρική μόδα που προστάζει πολύχρωμες κάλτσες, φουλάρια, περίτεχνα διπλωμένα μαντήλια σε τσέπες σακακιών και κοσμήματα. 

  

Φυσικά, όπως όλες οι μόδες, έτσι και αυτή κάποια στιγμή θα περάσει και θα αντικατασταθεί με κάποια άλλη με διαφορετικά «διακριτικά». Όσο  κοινό είναι πλέον ένα μούσι, τόσο λιγότερη αξία έχει ως αναγνωρίσιμο και ελκυστικό γνώρισμα. Έτσι  εξηγείται το γεγονός πως πολλοί άντρες έχουν αρχίσει τελευταία να βάφουν τα μούσια τους, να ξοδεύουν σημαντικά χρηματικά ποσά κάθε μήνα για προϊόντα περιποίησής τους, μέχρι και να τα στολίζουν  με κάπως υπερβολικό τρόπο. 

Το μούσι και τα τατουάζ ήρθαν στη μόδα, φορέθηκαν πολύ και αυτό είναι πλέον το αδύνατο  σημείο τους. Φορέθηκαν πολύ.  

 

Ήδη η τάση του Normcore -που θέλει το άτομο να ντύνεται με τα απολύτως βασικά, σχεδόν μονότονα ρούχα που το κάνουν να μην ξεχωρίζει και να χάνεται μέσα στο πλήθος- σημειώνει σημαντική άνοδο στην νεολαία των μητροπόλεων. 

 

Πέρα από το τι είναι ή δεν είναι στη μόδα, η ανάγκη του ατόμου να ξεχωρίζει από το πλήθος για να προσελκύσει με αυτόν τον τρόπο άλλους ανθρώπους, και κυρίως σεξουαλικούς συντρόφους, είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει σχεδόν από την εμφάνισή του στον πλανήτη. Όλοι αυτοί οι άντρες (και γυναίκες, φυσικά) με τα εξεζητημένα ρούχα, τις γενειάδες, τα μουστάκια, τα περίτεχνα χτενίσματα, τα τατουάζ, τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ, παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως κάτι «μοναδικό» και «ιδιαίτερο» γιατί, κατά βάση, έχουν ανάγκη οι ίδιοι να νιώσουν έτσι. Και αυτό δεν είναι κακό, είναι ανθρώπινο. 
Nίκος Τσιγαρός

Creative partner στην εταιρία Konstantinos Tsigaros 

  
Website: www.konstantinostsigaros.gr/
back to top