Menu

ΙΛΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΖΑΛΗ

Από τα πιο συχνά αίτια που οδηγούν κάποιον στα επείγοντα αλλά δυστυχώς προκαλούν και ζάλη στον γιατρό όσον αφορά την διάγνωση. Συνήθως θα εξετασθούν από παθολόγο και νευρολόγο, σπάνια άμεσα από ΩΡΛ με αποτέλεσμα ο ασθενής να εξέρχεται δίχως διάγνωση σαφή και μπερδεμένος ,ως προς τι του έχει συμβεί. 

 

Η ισορροπία κατορθώνεται από 3 συστήματα αιθουσαίο ( οπίσθιος λαβύρινθος), οπτικό (οφθαλμοί) και εν τω βάθη τενόντια αντανακλαστικά ( ερειστικό σύστημα-αρθρώσεις) που πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά με κεντρικό συντονιστή τον εγκέφαλο. Όλα είναι επί δύο πλευρές του σώματος , δύο αυτιά και δύο μάτια. Μπορεί η συμπτωματολογία να είναι έντονη όταν συμβαίνει ο ίλιγγος ,όμως η περιοχή που την πυροδοτεί είναι τόσο μικρή που δεν απεικονίζεται, ούτε στην μαγνητική τομογραφία αλλά είναι κυρίως λειτουργική η διάγνωση του ιλίγγου με τον νυσταγμό που δημιουργείται κατά την διάρκεια του (εκκρεμοειδής κίνηση των ματιών με ταχεία και βραδεία-πάσχουσα πλευρά φάση). Όταν νιώθουμε ότι περιστρεφόμαστε εμείς προς το περιβάλλον ή το περιβάλλον προς εμάς τα μάτια παίζουν…. Νυσταγμός.

 Η ζάλη είναι ένα σύμπτωμα σαν τον πυρετό αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι τι την προκαλεί για να μπορέσουμε να την θεραπεύσουμε. Πρώτιστα πρέπει να παρθεί ιστορικό από τον ίδιο τον ασθενή με όσο πιο λεπτομερή περιγραφή του τι ζάλη νιώθει είναι περιστροφική, νιώθει ατονία ( δεν τον συγκρατούν τα πόδια του), αδυναμία, σκοτοδίνη(μαυρίζουν όλα), απώλεια αισθήσεων –λιποθυμικό επεισόδιο και πότε ξεκίνησε αν είχε σχέση με κάποια κίνηση (όταν πάει να ξαπλώσει- όταν σηκώνεται- όταν στρέφει την κεφαλή). Παράλληλα κλινική εξέταση και αδρός αιματολογικός έλεγχος. 

Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια της ζάλης χαμηλή πίεση, χαμηλός αιματοκρίτης, υπερτασική κρίση, ηλίαση αλλά και λιγότερο γνωστά όπως αιθουσαίες βλάβες, νόσος Meniereκαλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, τοξικές κεντρικές αιθουσαίες βλάβες (αλκοόλ) και άλλες κεντρικές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και τελευταίο αυχενικό σύνδρομο. 

Σε οξεία κρίση καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου χορηγούνται φάρμακα κατασταλτικά του λαβυρίνθου έτσι ώστε να σταματήσουν τα έντονα συμπτώματα αλλά η θεραπεία του παροξυσμικού ιλίγγου είναι οι χειρισμοί επανατοποθέτησης των κρυστάλλων (ωτοκονίαστην θέση τους σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία που εξηγεί τι γίνεται κατά τη διάρκεια του ιλίγγου. 

Δεν χρειάζεται επομένως πανικός τουλάχιστον ότι αφορά τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης που είναι και ο πιο συχνός οφείλεται σε δυσλειτουργία του οπισθίου λαβυρίνθου και ανατάσσεται με κάποιους χειρισμούς ανάλογα με πιο σημείο του συστήματος έχει απορρυθμιστεί. Ο ασθενής δεν πρέπει μετά να κάνει απότομες κινήσεις της κεφαλής και του κορμού, αποφεύγει να ανεβαίνει σε σκάλες ή σκαμπό γιατί μπορεί να πέσει εργασίες επικίνδυνες που βρίσκονται ψηλά και είναι ασταθείς, πολλά και μικρά γεύματα λόγω των προηγούμενων εμέτων (έχει ερεθιστεί το στομάχι), κάθεται μπροστά στο αυτοκίνητο και όχι πίσω (ίλιγγος ταξιδιωτών) και δεν παρακολουθεί τηλεόραση υπολογιστή ή τάμπλετ (προσήλωση σε μικρά γράμματα) γιατί θα ζαλιστεί το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία και χόμπι καθιστικά μοντελισμός πχ. Οι φυσιοθεραπείες σε αυτήν την φάση δεν βοηθούν αλλά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Στην ουσία το πρόβλημα αυτοιάται από μόνο του λειτουργώντας ο υγιής λαβύρινθος καλύπτοντας τον πάσχοντα μέχρι να μπορέσει να ρυθμιστεί και αυτός και να έχουμε ισοζύγιο μεταξύ τους.

Ασκητή Μαρία

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  παίδων ενηλίκων
Απόφοιτος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Ειδικότητα  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Ιατρείο στην Θεσσαλονίκη από το 2007
Επικοινωνία 23109000005, 6948086212

back to top