Menu

Γυρίστε άφοβα τη πλάτη σας αυτό το καλοκαίρι

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία -  στόχος στη προπόνησης μιας γυναίκας είναι οι γλουτοί. Ακούμε συχνά κυρίως από γυναικες ερωτήματα με παράπονο "πως θα χάσουμε πόντους", πως θα κάνουμε "σύσφιξη", "ανόρθωση" και θα ήταν καλό να δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες πάνω στο θέμα: 

Πρώτα από όλα το επίμαχο σημείο που έχουμε όλοι μετατρέψει σε "μαξιλαράκι" για να καθόμαστε είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και δυνατούς μυς του σώματος (μείζων, μέσος και ελάσσων γλουτιαίος). Ο μυς αυτός έχει ατροφήσει με όλα τα δυσάρεστα αισθητικά αποτελέσματα γιατί τον έχουμε αχρηστεύσει! Δεν τρέχουμε και ειδικά σε ανηφόρες, δεν σκαρφαλώνουμε, δεν σηκώνουμε συχνά βαριά αντικείμενα, δεν κάνουμε άλματα στη καθημερινότητα μας άρα και δεν χρησιμοποιούμε αυτόν τον μυ δυναμικά σχεδόν ποτέ! Είναι φυσικό λοιπόν να μην μας αρέσει το αποτέλεσμα! 

Επίσης είναι σημαντικό να πούμε ακόμα κ αν δεν μας αρέσει που το ακούμε εδώ και τουλαχιςτον 30 χρόνια είναι ξεκάθαρο για τους επιστήμονες ότι δεν υπάρχει τοπικό αδυνάτισμα! Άγνωστο γιατί επιμένουν άκομα καποιοι επιτήδιοι με ψέματα όπως ασκήσεις για τα ψωμάκια, ασκήσεις για να χάσετε στη κοιλιά ή οπουδήποτε αλλού!Δεν υπάρχουν ασκήσεις για να χάσουμε πόντους από καπου, είτε αυτο ειναι κοιλιά είτε ειναι γλουτοί ή οτιδήποτε άλλο! Αν ίσχυε αυτό οι τεννίστες θα είχαν το ένα χερι λεπτο κ το αλλο παχύ!

Ακόμα είναι καλό να διευκρινιστεί κ η έννοια της σύσφιξης : ΔΕΝ υπάρχει προπόνηση σύσφιξης! Η σύσφιξη είναι μια οπτική εκτίμηση και δεν αποτελεί επιστημονικό όρο! Το λίπος δεν σφίγγει!!! Απλά επειδή είναι πολύ χαλαρός ο λιπώδης ιστός οταν μειώνεται δείχνει πιο σφιχτή η περιοχή!

  Με απλά λόγια αν θέλουμε να "δούμε σύσφιξη" στους γλουτούς πρέπει 1. να χάσουμε λίπος συνολικά σε όλο το σώμα άρα θα μειωθεί κ από τους γλουτούς και 2. παράλληλα να αυξήσουμε τη μυική μάζα για να δειξει η περιοχή πιο συμπαγής πιο σφιχτή! Ειδικότερα οι γλουτιαίοι όταν αναπτύσσονται σημαντικά δίνουν όγκο ψηλά πράγμα που βοηθά κ τη πολυπόθητη εικόνα της "ανόρθωσης"!!!

Αν θέλουμε να δούμε διαφορά στους γλουτούς έχουμε να κάνουμε τα εξής: 

Α. Αρνητικό ισοζύγιο και καλή διατροφή για να μειώσουμε το λίπος στο σώμα μας άρα σταδιακά θα μειωθεί και σε εκείνη τη περιοχή 

Β. Αερόβια προπόνηση για κατανάλωση θερμίδων αλλα και λίπους άμεσα και για βελτίωση της ικανότητας του οργανισμού να καίει λίπος σε μεγαλύτερο ποσοστό και σε ηρεμία και σε άσκηση 

Γ. Προπόνηση μυικής ανάπτυξης γενικά (με βάρη και άλλες αντιστάσεις) για άμεση κατανάλωση θερμίδων, αυξημένο μεταβολισμό και μετα την άσκηση

Δ. Έμφαση προπόνησης με αντιστάσεις και εξειδικευμένα με σωστές ασκήσεις στη περιοχή των γλουτών για να βελτιωθεί το σχήμα τους!

Ε. ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ γίνεται καθιστή ζωή!!!  

Συγκεκριμένο ασκησιολόγιο σε επόμενο άρθρο .

Και τελικά να μην ξεχνάμε κορίτσια... Γλουτούς δεν έχουν μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες!  Αρκετά μας έχουν αγχώσει τα social media με το θέμα! 

 

Dr Ελπίδα Τσίντσιφα

-Διδακτορικό από το Α.Π.Θ. στην Iατρική της Άθλησης με εξειδίκευση στη Ρύθμιση Βάρους. -Master of Science στο Fitness με υποτροφία από το University of Oregon, U.S.A.. -Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΠΘ. για πάνω από 15 χρόνια -Από το 2000 ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια της North Academy of Fitness της μεγαλύτερης Σχολής Προπονητών Fitness στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει εκπαιδεύσει πάνω απο 3000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, έχει διοργανώσει πολλά Πανελλήνια Συνέδρια και Σεμινάρια -Από το 2009 Ιδιοκτήτρια του Fitness Lifestyle Club ενός πρότυπου Αθλητικού χώρου στην Καλαμαριά -Pilates Master Trainer Mat & Reformer, εξουσιοδοτημένη για πιστοποίηση σπουδών, Faculty Member της Balance Body University. Διδάσκει Pilates από το 2000 -International Master Trainer της Nautilus Academy. -Πτυχία από: American College of Sports Medicine, AFAA, Step Reebok, Resistance University, Culture Shock Hip Hop, Schwinn Cycling, Pump Trainer. -Απόφοιτος Αμερικάνικου Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ με βραβείο καλύτερης Αθλήτριας. -Προπονήτρια της ομάδας βόλεϊ και καθηγήτρια στο ACT -Διδάσκει aerobic & Fitness από το 1986 και εκπαιδεύει καθηγητές Fitness από το 1992. -Έχει σημαντικό ερευνητικο έργο με ανακοίνωσεις και δημοσιεύεσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

back to top