Menu

Ήλιος , φίλος ή εχθρός ; Ότι δεν ήξερες !

 

Το καλοκαίρι έφτασε…Ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός 

Ο ήλιος αποτελεί το λαμπρότερο σώμα του ουρανού με τον σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη και την διατήρηση της ζωής στην Γη. Η σπουδαιότητα του είχε ανακαλυφθεί από τα προϊστορικά χρόνια, με αποτέλεσμα να λατρεύεται ως θεότητα. Δεν γίνεται να ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα λατρευόταν ως ο Απόλλωνας Ολύμπιος ηλιακός θεός, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο ως ο θεός Ρα 

Τελικά όμως ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός ; 

 
 

 

Η απάντηση είναι και τα δύο… όσο μπορεί να μας βοηθήσει,  τόσο μπορεί να μας βλάψει αν δεν προσέχουμε!  

 

Είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε μία πανέμορφη ηλιόλουστη χώρα με ζεστό καλοκαίρι και ατελείωτες καταγάλανες παραλίες. 

Πώς όμως μπορούμε να προστατευθούμε;  

Τι πρέπει να θυμόμαστε όταν πηγαίνουμε τη βόλτα μας ή όταν κάνουμε το μπάνιο μας στη θάλασσα, ώστε να χαρούμε ακίνδυνα τον ήλιο; 

Οι οδηγίες είναι απλές και εύκολες… 

Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να πραγματοποιείται βαθμιαία και πάντα με τη χρήση αντιηλιακού.  

  

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ποιο έντονη τις μεσημβρινές ώρες, οπότε τότε πρέπει να την αποφεύγουμε. 

 
 

Πάντα να χρησιμοποιούμε φωτοπροστατευτικά ενδύματα, καπέλα και γυαλιά ηλίου. Να θυμόμαστε ότι οι κρέμες αυτομαυρίσματος ( self tanning ) δεν προσφέρουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. 

Τα παιδιά και οι ανοιχτοί φωτότυποι είναι ποιο επιρρεπείς και χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή: 

 

  

 

Παντού διαβάζουμε και ακούμε για τα αντιηλιακά, για την δράση τους, για τον δείκτη προστασίας τους ( SPF ) , για τα φυσικά ή χημικά φίλτρα που περιέχουν, χωρίς, όμως ,πολλές φορές να κατανοούμε τις συγκεκριμένες ορολογίες, με αποτέλεσμα να μπερδευόμαστε όλο και περισσότερο. Η δράση των αντιηλιακών είναι να αποκλείουν την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVR ) από το δέρμα. Διακρίνονται :  

α) στα φυσικά αντιηλιακά με τα φυσικά φίλτρα ( πιο παχύρευστα που δεν απορροφώνται εύκολα, συνήθως τέτοια είναι τα παιδικά ) τα οποία σκεδάζουν και αντανακλούν την UVR ακτινοβολία και  

β) στα χημικά αντιηλιακά με τα χημικά φίλτρα που απορροφούν την UVR ακτινοβολία μέσω μιας φωτοχημικής αντίδρασης.  

Ο δείκτης προστασίας SPF μας δείχνει πόσο περισσότερο χρόνο μπορεί να καθίσει κάποιος στον ήλιο με το αντιηλιακό, σε σχέση με το χρόνο που θα καθόταν χωρίς αυτό. Υπολογίζεται από το λόγο της ελάχιστης ερυθηματογόνου δόσης  (MED) με το ηλιοπροστατευτικό προς την ελάχιστη ερυθηματογόνο δόση (MED) χωρίς το ηλιοπροστατευτικό. Εκτός από τον SPF, θα πρέπει να προσέχουμε να αναγράφεται στο μπουκάλι του αντιηλιακού, ότι αποκλείει και την UVA και την UVB ακτινοβολία. Τέλος, καλό θα ήταν να  αποφεύγουμε τα αντιηλιακά που περιέχουν αρώματα γιατί μπορεί προκαλέσουν δερματίτιδα ( φωτοδερματίτιδα ή δερματίτιδα εξ επαφής ). 

Πώς όμως πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό μας ;  

Το ποιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι το εφαρμόζουμε λίγο πριν βγούμε από το σπίτι μας. Η επάλειψη του πρέπει να πραγματοποιείται 30 με 60 λεπτά  πριν την έκθεση μας στον ήλιο. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι όταν το αντιηλιακό είναι με υψηλό δείκτη SPF , μας καλύπτει για όλη την ημέρα, κάτι ,που φυσικά δεν ισχύει. Χρειάζεται τουλάχιστον κάθε 2 ώρες επανάληψη της εφαρμογής του. Το δίωρο μειώνεται αισθητά, στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν  και άλλες καταστάσεις όπως είναι η τριβή, η εφίδρωση ή η κολύμβηση , οπότε και χρειάζεται πιο συχνή ανανέωση του αντιηλιακού.  

 
 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι : 

Αν προσέχουμε ο ήλιος είναι ο φίλος μας.  

Αν όχι μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός μας. 

Το καλοκαίρι πλησιάζει.. 

Δεν ξεχνάμε τον ετήσιο έλεγχο των σπίλων στον δερματολόγο μας! 

Δεν ξεχνάμε το αντιηλιακό μας! 

 
 

 
 

 

Έλενα Μήτσιου

Έλενα Μήτσιου,  δερματολόγος- αφροδισιολόγος.

Σήμερα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη της Βέροιας.

Παράλληλα, είναι επιστημονική συνεργάτις της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων του Α.Π.Θ στο Γ.Ν Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Είναι υποψήφια Διδάκτωρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το θέμα της διδακτορικής διατριβής της αφορά την πάθηση της ψωρίασης.

Έχει μετεκπαιδευτεί στην Αισθητική Δερματολογία στη Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο)

Website: www.elenamitsiou.gr
back to top