Menu

Τα ούλα σου αιμορραγούν; ΔΕΣ τί σημαίνει !

Εάν έχεις παρατηρήσει αίμα στο βούρτσισμα ή όταν δαγκώνεις ένα μήλο το πιο πιθανό είναι ότι έχεις ουλίτιδα ή… περιοδοντίτιδα. Ούλα που δεν αιμορραγούν δεν είναι πολυτέλεια, το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή διάγνωση και θεραπεία. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι η ουλίτιδα και τι η περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή που εντοπίζεται αποκλειστικά στα ούλα και οφείλεται στην συγκέντρωση και μη απομάκρυνση των μικροβίων από τις επιφάνειες των δοντιών. Τα ούλα χάνουν το ροζ χρώμα τους και γίνονται κόκκινα, μαλακά, οιδηματώδη, μπορεί να αιμορραγούν ή και να πονάνε στο βούρτσισμα ή και στο φαγητό ενώ πολλές φορές συνυπάρχει κακοσμία. Εάν η ουλίτιδα διαγνωστεί έγκαιρα και θεραπευτεί τα ούλα επανέρχονται σε απόλυτα φυσιολογική κατάσταση. Αν όμως μείνει αθεράπευτη, τα μικρόβια επεκτείνονται στο οστό που περιβάλλει τα δόντια το οποίο καταστρέφεται και πλέον κάνουμε λόγο για περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα πέρα από την αιμορραγία, την ερυθρότητα, το οίδημα των ούλων και την κακοσμία υπάρχουν και μετακινήσεις δοντιών. Όσο προχωράει η βλάβη και το οστό καταστρέφεται τα ούλα «υποχωρούν», τα δόντια φαίνονται όλο και πιο «μεγάλα», αρχίζουν να αραιώνουν, να αλλάζουν θέση και σε τελικό στάδιο πέφτουν. Πόνος αιφνίδιος και χωρίς ερέθισμα σπάνια υπάρχει κάτι που καθυστερεί την επίσκεψη μας στον οδοντίατρο και συνεπώς την έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και την έναρξη της θεραπείας. Καταστάσεις όπως έντονο άγχος, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα και ορμονικές αλλαγές επιβαρύνουν την πορεία της νόσου.

Θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Είναι απαραίτητη η διδασκαλία του σωστού τρόπου βουρτσίσματος με την χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας, μεσοδόντιων βουρτσακίων (όπου χρειάζονται) και άλλων μέσων στοματικής υγιεινής. Η αρχική φάση της θεραπείας είναι αυτή του «βαθέως καθαρισμού» στην οποία αφαιρείται η πέτρα από τις οδοντικές επιφάνειες πολλές φορές υπό τοπική αναισθησία όταν υπάρχει πόνος. Για την πρώτη φάση μπορεί να χρειαστούν από μια έως πολλές συνεδρίες ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος. Ο ασθενής καλείται σε τακτικούς επανέλεγχους και διερευνάται εάν κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω αντιμετώπιση των βλαβών.

Μεταδίδεται η περιοδοντίτιδα;

Ναι, διότι τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν με όχημα το σάλιο. Η εμφάνιση της περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το πόσο συχνά κάποιος εκτίθεται σε μολυσμένο σάλιο αλλά και από το πόσο ευπαθής είναι. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί στα μέλη μιας οικογένειας από το φιλί, την χρήση κοινών σκευών φαγητού και ποτού και την χρήση κοινής οδοντόβουρτσας. Από έρευνες έχει βρεθεί ότι όταν ο ένας σύζυγος παρουσιάζει περιοδοντίτιδα τότε και ο άλλος έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει. Επιπλέον βρέθηκε ότι τα παιδιά που έχουν γονείς με περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γονείς με υγιή ούλα.

Πως σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με την γενική υγεία;

Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακή νόσος

Στους ασθενείς που δεν ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου τους, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης περιοδοντικής νόσου σε σχέση με τα άτομα που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Η περιοδοντίτιδα απορυθμίζει επιπλέον τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στον ασθενή με μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες η θεραπεία της περιοδοντίτιδας στα άτομα με διαβήτη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ και η ρύθμιση του διαβήτη βελτιώνει την πρόγνωση της περιοδοντικής νόσου. Τέλος οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με περιοδοντικά υγιή άτομα.

Εγκυμοσύνη

Λόγω των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη οι έγκυες γυναίκες είναι επιρρεπείς στις νόσους των ούλων με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζονται ερυθρά, οιδηματώδη και να αιμορραγούν. Η περιοδοντίτιδα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την πρόωρη γέννηση νεογνών αλλά και ελλειποβαρών βρεφών.

Κάπνισμα

Οι καπνιστές εμφανίζουν μεγαλύτερη έκταση περιοδοντικής καταστροφής και αυξημένες πιθανότητες απώλειας δοντιών σε σχέση με τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα σχετίζεται με μελλοντική υποτροπή της περιοδοντικής νόσου ενώ έχει βρεθεί ότι οι πρώην καπνιστές εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας σε σχέση με τους ενεργούς καπνιστές. Τέλος έχει βρεθεί ότι όσο πιο πολλά τσιγάρα καταναλώνονται τόσο μεγαλύτερη η βαρύτητα της περιοδοντικής βλάβης.

Χρήσιμη συμβουλή!

Όταν τα ούλα αιμορραγούν δεν θα πρέπει να αποφεύγεις το βούρτσισμα αλλά θα πρέπει να επιμείνεις ακόμα και αν στην αρχή πονάς και τρέχει πολύ αίμα. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να επισκεφτείς τον ειδικό άμεσα!

 

Επιμέλεια : Γιώτα Γιασσίν 

Χειρουργός Οδοντίατρος 

Περιοδοντολόγος

www.giassindent.gr

 

Γιώτα Γιασσίν

Χειρουργός Οδοντίατρος 
Περιοδοντολόγος
Website: www.giassindent.gr
Διαβάστε επίσης σε αυτή τη στήλη: Ήλιος , φίλος ή εχθρός ; Ότι δεν ήξερες ! »
back to top